Bomaanslag, Generaal Van Heutsz monument, van Heutsz, Generaal van heutz, Artikel uit Trouw, 10-03-1976, 10 maart 1976, provo hippie nozems brozems, anarchisme, protest, indonesiŽ, Atjeh, Noord-Sumatra
Artikel Trouw, 11-3-1967

Bom ontploft

VAN HEUTSZ MONUMENT BESCHADIGD

Amsterdam- Voor de vierde maal heeft Van Heutsz het moeten ontgelden. Nadat in de laatste jaren reeds enkele beschadigingen zijn aangebracht aan de monumenten in Coevorden en Amsterdam, is dat op het Olympiaplein in Amsterdam gisternacht ernstig beschadigd door een bomontploffing. Volgens de politie werd gebruik gemaakt van een zwaar kaliber kneedbom.

Het hoofdbureau ontving even voor drie uur een telefoontje waarin een onbekende mededeelde dat hij van 'de revolutionaire raad' was en het monument de lucht in zou vliegen. Een der leeuwen, naast het monument, is gedeeltelijk vernield. De rechtervoorpoot en het schild waarop deze poot rustte werden in het bassin voor het gedenkteken gevonden, van de linkervoorpoot werd eveneens een stuk afgeslagen. De achterpoten en de granieten sokkel liepen scheuren op. De recherche van het bureau Overtoom heeft een onderzoek ingesteld. Tot gisteravond nog vergeefs.

Het Van Heutsz monument werd ter herinnering aan de pacificatie van Atjeh (Noord-Sumatra) in 1935 opgericht en onthuld door Koningin Wilhelmina. Het ontwerp is architectonisch opgebouwd uit een 93 meter lange bruinrode bakstenen muur, waarin twaalf parabool-vormige bogen zijn aangebracht, welke voorzien zijn van reliefs om zodoende de gordel van smaragd (benaming van de Indische archipel) te symboliseren.

Over het algemeen wordt in kringen van beeldhouwers het monument niet als een geslaagde creatie beschouwd.

Terug naar de krantenindex
Bron url

Meer info ?Mailme.. 
Ga naar Homepage WebAuteur Alex Mulder
Uiteraard zijn deze frames nog onder constructie, dus kom gerust nog eens terug.
No electrons are harmed in the production of this web site.

Aantal site-hits : Ga naar Easycounter-site. sinds 8-01-2008