Bomaanslag, Generaal Van Heutsz monument, van Heutsz, Generaal van heutz, Artikel uit Trouw, 10-03-1976, 10 maart 1976, provo hippie nozems brozems, anarchisme, protest, indonesiŽ, Atjeh, Noord-Sumatra
Artikel Volkskrant, 20-3-1967

Na bom bij monument nog vijf arrestaties

Typograaf in cel in hongerstaking

Amsterdam, 20 maart,- Nog geen tien dagen na de bomaanslag op het Van Heutzmonument heeft de Amsterdamse recherche de vermoedelijke daders achter slot en grendel. Nadat vorige week donderdag de 21-jarige kunstschilder R.B. werd aangehouden, zijn in de loop van dit weekend nog een vijftal arrestaties verricht. Vandaag zal de eerste verdachte voor de officier van justitie worden geleid. Een van de arrestanten, de 21-jarige typograaf P.B., is uit protest tegen zijn arrestatie in zijn cel in hongerstaking gegaan.

'We hebben nog een hoop werk te doen aan deze zaak, maar ik heb goede hoop, dat we hem rond krijgen', aldus hoofdinspecteur H.G. Oele, recherche-chef van het bureau Overtoom. De ontploffing in de nacht van 10 maart jongstleden veroorzaakte schade aan een van de naast de vrouwenfiguur staande granieten leeuwen. Kort voor de ontploffing was het hoofdbureau opgebeld door een onbekende, die beweerde namens de 'revolutionaire raad' te spreken. 'Het monument gaat de lucht in, maar jullie zijn te laat', zei de man tegen de dienstdoende politieman.

De arrestaties van de vijf verdachte medeplichtige (provo) figuren geschiedden in de loop van zaterdagochtend tussen half elf en twaalf uur en in de middag. Wegens verdenking tot medeplichtigheid aan het veroorzaken van de bomaanslag werden aangehouden de 27-jarige mevrouw I. D. v.d. W., de 21-jarige typograaf P.B., de 20-jarige makelaar J. van N., de 19-jarige auteur N. van A. en de 22-jarige J.H. De laatste werd 's middags gearresteerd in de provokelder aan de Korte Prinsengracht.

Protest

Een honderdtal provo's heeft naar aanleiding van deze arrestaties in de loop van zaterdag en zondag fel geprotesteerd. Zaterdag tegen middernacht trokken zij in optocht naar het hoofdbureau van politie. Daar gingen zij op de trottoirs en even later op de rijweg en trambaan zitten.

Toen zij weigerden heen te gaan werden ze met behulp van politiehonden verjaagd. Op het Leidseplein kwam het even later opnieuw tot botsingen tussen de intussen weer bijeengelomen demonstranten en de politie. Toen het plein was schoongeveegd verzamelden een aantal van hen zich weer bij het Lieverdje op het Spui, van waaruit de protestoptocht ook was begonnen. Pas toen ze ook hier weer met geweld uiteen werden gejaagd werd het weer rustig.

Voorgeleiding

Twee van de arrestanten zullen vandaag worden voorgeleid. Het zijn de kunstschilder R.S., die door de politie als hoofdverdachte wordt beschouwd, en de 34-jarige kunstschilder W.K., die zondagochtend vroeg werd aangehouden tijdens de Stille Omgang, waar hij met andere provo's een happening organiseerde. Een agent, die K. gelastte zich te verwijderen, werd door de kunstschilder aangevallen. Tijdens de vechtpartij maakte K. de gummistok van de politieman buit.

Hij heeft vermoedelijk niets uitstaande met de bomaanslag. De andere verdachten ven de aanslag zullen morgen of woensdag worden voorgeleid.

Terug naar de Provo kranten indexBron url

Meer info ?Mailme.. 
Ga naar Homepage WebAuteur Alex Mulder
Uiteraard zijn deze frames nog onder constructie, dus kom gerust nog eens terug.
No electrons are harmed in the production of this web site.

Aantal site-hits : Ga naar Easycounter-site. sinds 8-01-2008