Sixties geschiedenis, kroniek, het aanzien van, history, cronicles
geschiedenis - terugblik - logo
link naar site map
illustratie - blauwe lijn

1960 - 1961 - 1962 - 1963 - 1964 - 1965 - 1966 - 1967 - 1968 - 1969

index

vˇˇr Christus

0  - 1900

1900 - 1909

1910 - 1919

1920 - 1929

1930 - 1939

1940 - 1949

1950 - 1959

1960 - 1969

1970 - 1979

1980 - 1989

1990 - 1999

2000 - 2009

2010 - 2019

tijdlijn

boeken

links

op zoek naar je oude school?

begin bij
klasgenoten

Zestiger jaren / 60-er jaren


algemeenradiorages

links


Algemeen

Den Uyl beheerst de poltiek in de jaren 60

Soulmuziek? Grens jaren 60/70?

Voor het eerst televisiebeelden via een satelliet [Early Bird]

Habib Bourguiba gaat als eerste Arabische leider met IsraŰl praten.

Nozems. In Den Haag komen ze in 1965 elk weekend in de Fahrenheitstraat bij de patattent 'De Plu' bij elkaar [overigens hadden ze daar prima patat en heel lekkere mayonaise].

Golden Fiction [voor rokers met een eigen stijl].
Brandaris-shag [het stinkt of het haar is]

Henk van Gelder in de NRC van 3 november 1983:

.... Zwarte truien, zwarte broeken en booties. Cool jazz op de pick-up, wijn, gesprekken over Aldous Huxley, over muziek, over het leven. Robert Jasper Grootveld, schoonmaker in het Hirschgebouw, had vijf jaar lang naar marihuana gezocht. In de krant had hij gelezen dat dat spul door Amerikaanse jongelui werd gebruikt en dat die daar heel wild van gingen dansen. Dat wilde hij ook, wild dansen. Later stelde hij vast dat het woord drugs een nederlandse afkomst moest hebben: het ging er bij de handelsvloot immers om dat peper, foelie, nootmuskaat en al die andere kruiden droog in Amsterdam arriveerden. En als hem later werd gevraagd de specerijen te benoemen, zei zo'n zeventiende-eeuwse Hollandse koopman dat het droog was. Drogen, drugs, la drogue, dat komt daar van dan. Amsterdam was altijd al een vedevaartsoord en handelsoord geweest. Opeens was er weer exotische rookwaar in Amsterdam. Het werd verhandeld op het Leidsplein en geurde in de Caramelle, de Blue Note, de Sherezade en de Lucky Star. Ramses Shaffy maakt zijn allereerste grammofoonplaatje over Tanja van der Geest, de moeder van de scene: Tanja the lucky Star. De narcotica-brigade was er snel bij. De eerste sensationele buit: vier sticks. Simon Vinkenoog en Jan Cremer brachten een nacht in de politiecel door, toen ze na het roken van marihuana de kar van een melkboer in de Lange Leidsdwarsstraat hadden vernield.

... Grootveld verhief het rokertje tot symbool, schreef met vetkrijt het woord kanker op affiches voor sigaretten en riep Amsterdam uit tot magies sentrum. Wereldkroniek en Revue publiceerden er foto's van, waarop het voornamelijk zwart was en mooie meisjes de ogen wijd opengesperd hadden. De provincie las het en werd aangetrokken. Johnny van Doorn kwam uit Beekbergen naar de hitsige alkoven van de hoofdstad. Als drijfhout stroomden ze toe...

... Grootveld was aangestoken door het publicitaire effect van zijn eerste acties en ging de zaken grootser opzetten. Een anti-rooktempel, gefinancierd door Nicolaas Kroeze, en de ene happening na de andere. Uche-uche-uche; in het publiek keek Harry Mulisch, pedant pijpje in de mond, belangstellend toe. Jan Blokker en Ewald Vanvugt zagen er eveneens een stuk jonger uit. Sommigen wilde verder. Bart Huges zakte voor zijn artsenexamen en bedacht een gaatje in het voorhoofd. Onno Nol studeerde natuurkunde en ging LSD fabriceren. Zijn ludieke plan om via de waterleiding een paar dorpen aan LSD te helpen en de resultaten te filmen, kwam later in de krant alsof een boosaardige linkse beweging het hele volk wilde vergiftigen...

... Gerrit Laakmaker werd Gerrit de Ethersnuiver. Hij was de eerste die een spectaculaire kraak zette bij een apotheek. De zaak werd opgerold (Pleinnozems daders van morfineroof, schreef de Telegraaf).


Artistiekelingen
Voorkeur voor zwarte kleren. Gaan voor moderne jazz en roken graag een joint. Broekspijpen zijn wijd. Verdenken ouders van burgerlijkheid. Zelf houden zij zich het liefst bezig met folosoferen.
Blauwen
Indo's. In Den Haag als groep o.a. verenigd in 'De Plu'.
Hippies
Geen of weinig make-up. Lang haar en indien mogelijk een snor of baard. Anders lange bakkebaarden. Vrije seks. Experimenteren met drugs. Kleren met psychedelische kleurtjes of indiase motieven. 'Peace, man'
Kikkers
Clark schoenen. PTT-cape. Lang haar. Scheiding in het midden. Minirokken en strakke truitjes. Mary Quant. Twiggy. Sylvie Vartan, Carnaby Street. Puch met potje
Kuiven
Werkende jongeren. Wind-, piloten- of bomberjack. Broeken met smalle pijpen en puntschoenen. Geen joints, maar bier [slempen]. Haar met brillantine naar achteren gekamd. Vechten graag.
Provo's
Tegen autoritair gezag en anti-materialistisch. Lang haar en kleding uit de dump. Vrije seks
Soulkikkers
Kikkers met voorliefde voor soulmuziek. Vinden het doorgeven van een joint 'onhygiŰnisch'

naar begin pagina  Pop-art
The best art is the art of making money, zei Andy Warhol en hij wist waar hij het over had. Vulgair, onesthetisch, een grap: popart meldt zich. De meest democratische kunstvorm die zowel kenners van kunst als kunstanalfabeten evenveel aanspreekt.
De Britse criticus Lawrence Alloway gebruikt de term pop-art - een afkoring van popular art - al in de jaren vijftig als aanduiding voor alles wat tot de ge´ndustrialiseerde massacultuur behoort.

Bijenkorf-etalages (Benno Premsela).

My Fair Lady [seizoen 1960 - 1961] met Wim Sonneveld als Harry Higgins, Johan Kaart als Alfred Doolittle en Paul Storm als kolonel Pickering

In 1962 houden twee van de bekendste vertegenwoordigers van deze stroming ieder een tentoonstelling in de Verenigde Staten. Roy Lichtenstein exposeert zijn schilderijen van stripbeelden en Andy Warhol presenteert zijn portretten van soepblikken.
De onderwerpen van pop-art zijn bij voorkeur banaal en clichÚmatig, afkomstig uit de massacultuur en massaproductie. Favoriet zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen, simpel voedsel (hamburgers, sandwiches), maar ook - net zo banaal - beroemdheden, de wereld van reclame en stripboeken. De voorwerpen en beelden worden met schrille kleuren en sterk uitvergroot weergegeven, en vaak in eindeloze series herhaald. Emotie wordt vermeden, het moet koel en onpersoonlijk zijn.
Kinderkoor de Coolsingertjes o.l.v. Rien van Keulen

naar begin pagina  Rages

Lang haar
Spijkerbroek
Elastieken
Legerspullen
Minirok
Sillyputty


naar begin pagina  Radio


naar begin pagina  TV

Beverly Hillbillies
- een boerenfamilie wordt plotseling schatrijk en vestigt zich in het chique Beverly Hills.


naar begin pagina  Links

 
Bubblegum
Site van Alex Blits over tv-programma's zestiger en zeventiger jaren
 

illustratie - blauwe lijn

disclaimer

(C) 1998-2002-0207 - Studio 15


Bron url

Meer info ?Mailme.. 
Ga naar Homepage WebAuteur Alex Mulder
Uiteraard zijn deze frames nog onder constructie, dus kom gerust nog eens terug.
No electrons are harmed in the production of this web site.

Aantal site-hits : Ga naar Easycounter-site. sinds 8-01-2008