Deelvraag 3
  1. Nozems
  2. Pleiners en Dijkers
  3. Provo's
  4. Hippies

Op welke manier verschilde de Nederlandse jongerencultuur van de Amerikaanse? En welke jongerengroeperingen waren er allemaal in de jaren zestig?

Hippies
Aan het eind van de jaren ’60 draaide het veel om liefde. Liefde ten opzichte van elkaar, liefde binnen communes, liefde in alle mogelijke betekenissen. De hippies waren mensen waarbij het vooral om liefde draaide. Hippies waren het oneens met een leefstijl met veel materiele waarde. Zij wilden zich afzetten tegen een streng georganiseerde, gemanipuleerde welvaartsmaatschappij. De oorsprong voor deze subcultuur ligt aan de westkant van de VS. De jonge volwassenen bevonden zich op universiteiten en veel van deze universiteiten waren gevestigd aan de westkant van de VS. Zo ook de Berkeley University, aan de baai van San Francisco. Op Berkeley University werd regelmatig geprotesteerd tegen de maatschappij. In 1964 kwam er een verbod op het protesteren. Dit leidde alleen maar tot meer ontevredenheid. Veel studenten begonnen zich af te zetten tegen de consumptiemaatschappij. Hieruit is de hippiebeweging ontstaan.
Enkele kenmerken van de hippiebeweging:
- samenleven in communeverband
- het gebruik van wiet
- ‘andere’ kleding, niet gericht op consumptiemaatschappij
- lange haardracht

Ik zal deze kort even uitleggen. Communes waren een leefgemeenschap. Al het geld wat binnenkomt, is voor iedereen. Men heeft in een commune geen eigen bezit. Vaak leefden de communeleden van eigen geteelde groente en zelfgemaakte kleding en meubelen. Het leven in een commune was redelijk vrij. Iedereen hield van elkaar en het gebeurde vaak genoeg dat communeleden seks met elkaar hadden en voor de rest alleen vrienden waren. Een vrije relatie op het gebied van seksualiteit. Naar mijn mening is een commune niet geheel zo vrij als het lijkt. De mensen horen bij een leefgemeenschap en het lijkt mij moeilijk om met deze leefgemeenschap te breken. De mensen waren dus niet zo vrij. Hippies worden in verband gebracht met wiet. De hippies geloofden in een betere wereld en waren vaak ook geïnteresseerd in het bovennatuurlijk en in godsdiensten als boeddhisme en hindoeïsme. Het spirituele in de mens moet naar boven komen en door middel van wiet werd dit vaak genoeg geprobeerd.


Een groep hippies in het park
De kleding en haardracht van de hippies wordt vaak speciaal gevonden. Hippies staan bekend om hun lange haren en wijde kleren. Door de vormen van uiterlijk verdwijnt het verschil tussen man en vrouw. Dit is een belangrijk iets. Er was geen onderscheid meer tussen seksen. De kleding zag er niet-commercieel uit en volgens veel mensen waren het een paar oude vodden. Dit was een manier van afzetten door de hippies. Zij vonden dat we in een te grote consumptiemaatschappij leefden en door te laten zien dat je je haar mag laten groeien en zelf je kleding kon maken, bleek dat geld niet zo erg belangrijk was. Hippies zijn ook bekend geworden om hun festivals. Vooral Woodstock 1969 is een als legendarisch de boeken in gegaan.

Ook in Amerika had je natuurlijk de jeugd die zich begon te roeren. Iedereen kent wel de bekende strijd tussen de Sharks en de Jets in de West Side Story. Maar of die groepen in Amerika net zo'n invloed hadden als in Nederland is toch voor mij een beetje onduidelijk gebleven. Want moet je deze film nu wel of niet met een korreltje zout nemen. Ik heb namelijk in de door ons gebruikte bronnen weinig informatie gevonden over de eventuele 'extreme' jongerengroepen. Wel had je in Amerika veel Hippies. Maar deze zorgden niet echt voor zoveel opschudding in het publieke leven zoals de Nozems dat in Nederland deden. De jeugd van Amerika was wel rebels, denk met name aan Woodstock waar ze met ze tienduizenden tegelijk zonder te betalen door de hekken heen braken en voor flink wat opschudding zorgden in de Amerikaanse samenleving. Maar de onrust zoals die hier in de Lage Landen op straat heerste was daar niet van toepassing.


Bron url

Meer info ?Mailme.. 
Ga naar Homepage WebAuteur Alex Mulder
Uiteraard zijn deze frames nog onder constructie, dus kom gerust nog eens terug.
No electrons are harmed in the production of this web site.

Aantal site-hits : Ga naar Easycounter-site. sinds 8-01-2008